6 lucruri pe care le poate spune nasul despre starea ta de sănătate

Nasul este un organ cheie al organismului nostru. Permite analizarea substantelor prezente in aer si participa la simturi si la mirosuri. Simtim deci miresmele si mirosurile datorita nasului nostru. Si pe langa toate acestea, acest organ, poate sa spuna foarte multe lucruri despre starea noastra de sanatate.

Ce trebuie sa stii. Nasul este un organ care iti permite sa respiri. In acord cu plamanii, este cel care permite trimiterea de oxigen inimii. Este adevarat ca putem respira pe gura, dar acest aer pe care il respiram pe gura, nu este atat de bine filtrat. In acest caz, ai putea contracta anumite maladii mai grave. Respirand prin aer vei reusi sa filtrezi impuritatile din aer.

Nas infundat. Daca ai mereu nasul infundat, asta poate insemna ca te confrunti cu o rinita alergica. Dar acest lucru este insotit cel mai adesea de alte probleme, precum astmul sau sinuzita. Si poate cauza de asemenea si oboseala sau insomnii. Chiar daca acest lucru ti se poate parea dezgustator, cel mai bine ar fi sa urmaresti culoarea mucozitatilor, deoarece aceasta poate indica care este afectiunea de care suferi.

Nas care sangereaza. Un nas care sangereaza poate insemna ca esti hipertensionat. Hipertensiunea arteriala este o maladie cardiovasculara care vrea sa spuna ca ai o presiune sanguina prea ridicata. Dar si anumite medicamente, precum aspirina sau anticoagulantele pot cauza asta.

Nasul. Atunci cand nasul tau este uscat, acest lucru poate inseamna ca esti expus poluarii sau consumi alte medicamente care pot cauza uscaciune in nari. Poluarea poate sta la baza unei uscaciuni nazale care poate irita mucoasele. Nasul uscat poate sa fie si un efect secundar al numeroaselor medicamente pe care le iei. Aici intra anumite hipertensive, psihotrope sau vasoconstrictoare. Daca stai intr-o zona foarte poluata, ar trebui sa incerci sa iti cureti nasul in fiecare zi cu solutie salina. Sau daca este din cauza medicamentelor, ar trebui sa le schimbi.

Nas care mananca. Acest lucru inseamna clar ca te confrunti cu o alergie. Suferi de mancarimi si de scurgeri nazale- trebuie sa consulti cat mai repede un doctor, pentru a vedea care este originea acestei alergii.

Un nas care pisca. Un nas care pisca poate sta la originea unei afectiuni iatrogene sau infectioase. O problema sau o afectiune este iatrogena atunci cand este provocata de un act medical sau de tratemente medicamentoase. Astfel ca, un gaz inhalat, vaporii, fumul sau oxidul, pot provoca piscaturi in nas. In cazul unei afectiuni infectioase, gripa poate sa fie cauza.

Un miros diminuat. Mirosul este un lucru foarte important, deoarece permite sa simtim ceea ce mancam. Daca ai remarcat ca mirosul ti s-a diminuat, acest lucru poate sa fie cauzat de o infectii virale sau de o manifestare de polipoza. Polipoza este o maladie ce afecteaza sinusurile. Este vorba despre o inflamatie cronica.

Este foarte important sa ai grija de nasul tau, mentinand o buna igiena nazala. In acest fel, vei reusi nu numai sa tratezi infectiile, ci si sa le previi in acelasi timp.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?