9 lucruri pe care le crezi cancerigene, dar care nu sunt totuși

Parca in fiecare zi tot apar o multime de elemente despre care se spune ca sunt cancerigene si care ne pot imbolnavi. Iata cateva despre care se spune ca sunt cancerigene, dar care sunt totusi inofensive.

Sticlele de apa din plastic. Pe la inceputul anilor 2000 se tot spunea despre plastic ca acesta contine DEHA, o substanta cancerigena. Dar Societatea Americana a cancerului spune ca plasticul folosit pentru a fabrica sticlele de apa nu contin mereu DEHA. Si chiar daca contine, Agentia Americana a mediului sustine ca DEHA nu poate cauza cancer.

Incalzirea mancarii la cuptorul cu microunde. De prin anii 2002, oamenii se tem sa isi incalzeasca mancarea la microunde in vase de plastic. Se spune ca acestea pot elibera produse chimice cancerigene la ei in alimente. Dar Food And Drug Administration, FDA, sustine ca vasele din plastic care au mentiunea “fara pericol pentru microunde”, nu contin DEHA sau dioxine.

Zaharul. Zaharul face foarte mult rau corpului, dar nu este cancerigen. Chiar si cercetarile sugereaza urmatorul lucru – celulele canceroase consuma mai multa glucoza decat celulele normale. Dar chiar se pare ca organismul are nevoie de zahar, bineinteles nu in cantitati exagerate. Este chiar necesar pentru sistemul nostru imunitar.

Edulcorantii. Chiar daca unele cercetari preliminare au stabilit o legatura intre edulcorantii artificieli si cancerul de vezica la animalele de laborator, rezultatele unor studii mai recente indica faptul ca zaharina nu are acelasi efect cancerigen asupra oamenilor ca si cel constatat la sobolani. Trebuie sa stii totusi ca edulcorantii artificiali pot sa fie nocivi pentru sanatate, perturband metabolismul si marind riscul de a suferi de diabet tip 2.

Nutella. Parintii din lumea intreaga s-au panicat la vestea conform careia Nutella poate cauza cancer. Dar se pot calma. Nutella contine ulei de palmier, care doar atunci cand este incalzit la peste 200 de grade Celsius devine cancerigen. Dar acest produs nu are cum sa ajunga niciodata la acesasta temperatura.

Ceara de pe mere. Poate ca ai remarcat ca merele sunt unse cu ceara – pentru a se prelungi durata lor de conservare si pentru a le face sa devina mai atragatoare. Dar daca cineva iti va spune ca aceasta ceara este cancerigena sa nu il crezi. Este de ajuns daca speli bine merele cu apa calda.

Aerul conditionat din masina. Afirmatia conform careia aerul conditionat poate sa propage benzen nu este credibila deloc. Niciun studiu nu a demonstrat niciodata ca sistemele de climatizare bine intretinute produc benzen intr-o cantitate suficienta pentru a fi cancerigen.

Telefonul tau mobil. Oamenii se tem din ce in ce mai tare de faptul ca telefonul ar putea sa provoace cancer. Cancerul se dezvolta prin mutatii genetice si telefoanele celulare emit un anumit tip de energie de frecventa joasa incapabila de a distruge ADN-celulelor.

Atitudinea ta negativa. Daca suferi de cancer, este normal sa te simti trist, sa fii manios sau sa te simti descurajat. Foarte rar esti pozitiv sau optimist, logic. Dar atitudinea nu are cum sa aiba un impact negativ asupra cancerului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?