Cartoful dulce, vedeta toamnei – bun de tot

Cartoful dulce ne trezește papilele gustative. Cu o textură cremoasă și un gust dulce, similar sucului concentrat de fructe, cartoful dulce, această rădăcinoasă cu coajă portocalie oferă o mulțime de beneficii asupra sănătății ceea ce face din el leguma ideală pentru debut de toamnă.

Delicios și disponibil pe piață de-a lungul întregului an, cartoful dulce prezintă numeroase avantaje asupra sănătății. Bogat în compuși antioxidanți, cartoful dulce previne apariția tulburărilor degenerative legate de înaintarea în vârstă. Acest fruct-legumă de origine sud-americană previne bolile cardio-vasculare, apariția anumitor tipuri de cancer (prostată, vezică biliară) și a numeroaselor boli legate de înaintarea în vârstă. Cartoful dulce conține în egală măsură o mulțime de nutrienți, vitamine (B2, B6, C, A) și beta caroten. Coaja și frunzele cartofului dulce sunt la fel de bogate ca și pulpa.

Compușii benefici ai cartofului dulce variază în funcție de pigmentarea acestuia. Cartofii dulci cu coaja purpurie de exemplu sunt mai bogați în antocianine, un flavonoid anticancer, antioxidant și antiinflamator. Cartofii dulci cu coaja mai deschisă la culoare sunt recomandați pentru stabilizarea nivelului de insulină a diabeticilor. Cei mai consumați sunt cei cu coaja roșie-portocalie. Sunt speciile cele mai bogate în nutrienți precum cupru și mangan.

Cuprul permite stimularea enzimelor, prin urmare este aliatul de preț al digestiei noastre. Are în egală măsură proprietăți antioxiodante și o acțiune importantă asupra metabolizării fierului și a protejării sistemului imunitar. Cartoful dulce este o sursă importantă de mangan care acționează asupra colesterolului, glucidelor și acizilor aminați. Dacă gătești cartoful dulce ar trebui să păstrezi coaja deoarece aceasta concentrează majoritatea din vitamine și minerale. Trebuie să ai grijă și la modalitatea de gătit. Cu cât temperatura de gătit este mai ridicată, cu atât riscul de distrugere al nutrienților este mai ridicat.

Cartoful dulce este asemănător cartofului normal în ceea ce privește consistența și gătirea. Se poate găti sub formă de piure, se poate prăji sau găti la cuptor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?