Cum poți mânca dulce fără riscuri?

Cel mai adesea se spune că pentru a avea o viaţă sănătoasă, ar trebui să eviţi consumul excesiv de sare dar mai ales de zahăr. Dar zahărul se găseşte aproape peste tot. Deci ce rămâne de făcut?

Şi un lucru este sigur. Nu este mereu uşor să faci distincţia dintre zahărul sănătos precum fructoza naturală din fructe sau mierea şi dintre siropul de glucoză-fructoză chimică care provine din amidonul de porumb şi care se află peste tot în magazine. Acesta din urmă, chiar dacă nu ridică foarte mult nivelul de glicemie, se poate stoca în organism sub formă de grăsime. Iar zaharoza sau zahărul alb ar trebuie să fie evitat pe cât posibil, deoarece urcă periculos nivelul de glicemie.

Pe scurt, cel mai bine ar fi să alegi edulcoranţi naturali care au o putere de îndulcire la fel de mare ca şi zahărul alb, cu mai puţine calorii, zero chiar. Iată deci care sunt ingredientele care îţi pot veni în ajutor.

Siropul de agave, 310 kcal pe 100 de grame. Seva unui cactus mexican are o putere de îndulcire la fel de mare ca şi zahărul alb. Are un indice glicemic mai scăzut decât mierea şi nu urcă nivelul de insulină brusc.

Siropul de arţar, 260 de kcal pe 100 de grame. Seva arţarului are o putere de îndulcire mai mare decât cea a zahărului alb, este bogat în vitamine, proteine, minerale şi are un indice glicemic mai scăzut decât al zahărului alb.

Xylitol zahăr mesteacăn, 240 de kcal pe 100 de grame. Este cel mai bun aliat atunci când ţii un regim. Are de două ori mai puţine calorii decât zahărul şi se poate folosi în foarte multe produse de patiserie.

Fructul Monk, zero calorii. Un fruct care este o combinaţie dintre kiwi şi măr cu gust foarte dulce pentru zero calorii.

Ştevia, zero calorii. Celebra ştevie este un edulcorant compatibil cu regimul diabeticilor în special sau cu cel hipoglicemic. Este perfect pentru băuturile calde şi nu afectează nivelul de glucoză din sânge.

Sukrin, zero calorii. Este 100% natural şi are un indice glicemic nul. Are aceeaşi structură şi aparenţă ca şi a zahărului alb.

Un comentariu la „Cum poți mânca dulce fără riscuri?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?