Fairphone 3 – combinația perfectă între performanță și durabilitate?

Singurul smartphone echitabil si usor reparabil de pe piata, Fairphone 3 ocupa un loc aparte in lumea smartphone-urilor. In acest articol vom incerca sa determinam care sunt avantajele sale asupra concurentei.

Comercializat de catre societatea olandeza cu acelasi nume, Fairphone a ajuns la cea de-a treia versiune…in sase ani. Fairphone 3 se doreste a fi un telefon echitabil, durabil, performant si usor de reparat. Fairphone 2 a fost lansat la un pret de 450 de euro insa nu este considerat atat de performant comparativ cu concurenta.

Ergonomie si design. In 2015, Fairphone 2 nu se remarca nici prin design, nici prin originalitate si prezenta mai multe defecte majore de ergonomie. Odata cu lansarea numarului 3, Fairphone a inteles ce trebuie sa corecteze. Fairphone 3 este ergonomic, placut cand il tii in mana. Regasim un format de telefon clasic in ziua de azi (18 :9).

Ecranul sau este destul de mic, de 5,65 inchi si telefonul Fairphone 3 iese in evidenta prin grosimea marginilor sale, de 1cm. In ceea ce priveste conectivitatea, smartphone-ul beneficiaza de un port USB-C si o mufa jack 3,5mm. Fairphone 3 este certificat IP54 ceea ce ii confera o lejera protectie impotriva prafului.

In caz de pana, este posibil ca utilizatorul sa inlocuiasca de unul singur bateria, modulul foto, mufa mini-jack de 3,55mm, difuzorul si portul USB-C. Nu trebuie sa fii foarte minutios pentru a putea inlocui diferitele piese ale telefonului.

Ecran. Fairphone 3 este dotat cu un ecran de 5,65 inchi, IPS LCD. Balanta culorilor este destul de rece pentru o rezolutie de 2160X1080 pixeli. In plus, acest telefon nu propune nicio posibilitate de ajustare a culorilor sau a contrastului.

Performante. SoC-ul cu 8 nuclee Qualcomm Snapdragon 632 sub Adreno 506 si 4 GB memorie vie fac din Fairphone 3 un telefon destul de eficient pentru utilizarea zilnica. Dar, categoria de pret nu este cea mai potrivita. De mentionat este faptul ca un Xiaomi Mi 9T Pro echipat cu un Snapdragon 855 si 6GB RAM costa mai putin, 429 de euro.

Aparat foto. Partea foto oferita de Fairphone 3 este la fel de sobra ca si celelalte mentionate mai sus. Regasim in partea dorsala un singur senzor Sony IMX363 de 12mpx. Culorile sunt destul de diferentiabile insa acest aparat foto nu prea reuseste sa iasa in evidenta cu altceva. Absenta modului nocturn este un alt minus mai ales in caz de luminozitate mai slaba. Fairphone 3 beneficiaza de modul portret. Chiar daca nu este unul din cele mai stralucite telefoane de pe piata la momentul actual, reuseste sa impresioneze macar prin acest mod. Este destul de natural si isi face bine treaba.

Fairphone 3 este echipat cu Android 9.0 Pie. Nu putem spune despre el ca este un smartphone obisnuit. Se pozitioneaza in gama mid range alaturi de Xiaomi Mi 9T Pro sau Google Pixel 3a.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?